DOCUMENTE NECESARE PENTRU ACORDAREA CONSULTAȚIILOR ÎN AMBULATORIUL DE PEDIATRIE AL SPITALULUI SOVATA-NIRAJ
- Bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic specialist, cu excepţia urgenţelor și afecțiunilor stabilite prin norme (Anexa nr. 13), care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriu
- Certificat de naștere în cazul minorilor (0-14 ani)
- Buletin de identitate sau carte de identitate (original și copie)
- Pentru eliberarea concediului medical: adeverinţă în care se va menţiona numărul de zile de concediu medical de care beneficiat salariatul în ultimele 12 luni;
- Formularul de concediu medical iniţial (dacă este cazul);
RECUPERARE ACTIVĂ, MOBILIZARE PREOCE ȘI STILUL SĂNĂTOS DE VIAȚĂ AL PACIENTULUI ÎMPOTRIVA DURERII CRONICE
Durerea cronica reprezinta acea durere care se prelungeste dincolo de 3-6 luni de la aparitie. Ea poate fi influentata de catre factorii de mediu dar si psihologici.
Durere cronica reprezinta o problema importanta in plan global, estimandu-se ca o persoana din cinci este afectata de durere cronica moderata sau severa la nivel mondial.
Tratamentul durerii cronice de regula implică terapie medicamentoasa si fizicala. Medicamentele folosite pentru durerea cronica includ analgezice, antiinflamatoare, antidepresive si anticonvulsivante.
Schimbarile stilului de viata sunt o parte importanta din tratamentul durerii cronice. Majoritatea tratamentelor pentru durere nu anuleaza complet durerea, dar reduc gradul ei. Managementul eficient al durerii nu se rezuma pur si simplu la prescrierea unui tratament analgezic, pacientul trebuie urmarit in ansamblul sau, necesitand o abordare multidisciplinara.
Activitatea fizică regulată este una dintre cele mai facile și eficiente metode de prevenire a unui întreg spectru de afecțiuni.
30 de minute de activitate fizică, efectuată de trei ori pe săptămână, scad riscul de mortalitate precoce și de dezvoltare a bolilor cardiovasculare